Bu dünyada yalnız değiliz; insanlar, hayvanlar, bitkiler ve bakterilerin yanı sıra bu gezegende uzun süredir yaşayan virüsler de vardır. Virüsler, kendilerine ait üreme organları (çoğalma organları) ve kendilerine ait metabolizmaları olmadığı için canlılar arasında sayılmazlar.

Konak hücrelerin metabolizmasına bağlı oldukları için sadece canlı konak hücrelerde çoğalabilirler. Bu nedenle bitkilere, hayvanlara ve insanlara saldırırlar. Bakterilere saldıran virüsler de vardır. Bu bakteriyofajlardan yararlanmak için tıpta araştırmalar yapılmaktadır.

Virüsler metabolizma, enerji üretimi, nefes alma ve sinirlilik gibi yaşamın temel işlevlerinden yoksundur. Parazitliğin en yüksek biçimini temsil ederler. Ancak gerçek canlılar gibi mutasyona uğrama yetenekleri vardır. Bağımsız bir grup olarak, cansız ve canlı doğayı kavraması zor bir şekilde kapsarlar. Virüsler, bir hücreye gizlice sokulan ve yalnızca çoğalma amacı olan bir programa benzetilebilirler.

Virüsler düşünülemez sayılarda bulunur – bakterilerden on kat daha yaygındırlar. Dikkat çekmemeleri ise boyutlarının küçük olmasından kaynaklanmaktadır. Sadece elektron mikroskobu ile görülebilirler ve bakterilerden yüz kat daha küçüktürler. En küçük patojenler çocuk felcine neden olanlardır ve en büyükleri çiçek hastalığına neden olan virüslerdir. Bir grip virüsü ortalama milimetrenin 0.12 binde biri kadardır.

Araştırmacılar, mevcut sayının, derin denizlerden Antarktika’ya kadar yaşamın olduğu her yerde bulunan yaklaşık 100 milyon virüs türü olduğunu tahmin ediyor. Derin denizlerdeki virüslerin mikroorganizmaların ölümüne ve büyük ölçekte karbon salmasına neden olduğuna inanılıyor.

Virüsler yapı olarak nispeten basittir. Bir veya daha fazla molekülden oluşurlar ve bazen bir protein kaplama ile çevrilidirler. Moleküller, genetik materyali – yani DNA veya RNA’yı -, üremeleriyle ilgili bilgileri içerir. Bakterilerin aksine virüsler kendi hücrelerinden oluşmazlar ve kendi metabolizmaları da yoktur. Kendine ait bir enerji üretimi ve protein sentezi olasılığı yoktur. Bu nedenle, kesinlik belirterek konuşursak, onlar canlı varlıklar değildir.

Virüsler küçüktür, boyutları yalnızca 20 ila 300 nanometre civarındadır. Bu yüzden onları sıradan bir ışık mikroskobunda göremezsiniz, bir elektron mikroskobuna ihtiyacınız vardır. Virüslerin birçok farklı biçimi vardır. Bazı virüsler neredeyse uzun kuyruklu iribaşlara benzerken, diğerleri yuvarlak veya çubuk şeklindedir.

Çevremizdeki tüm virüsler insanları etkilemez. Ve insanları etkileyen tüm virüsler aslında bizi hasta etmez. Çünkü bağışıklık sistemimiz genellikle hızlı tepki verir ve davetsiz misafirlere karşı başarılı bir şekilde savaşır. Ancak virüslerin neden olduğu önemli hastalıklar vardır. Virüsler hayvan, bitki veya insan hücrelerini istila ederler. Bu canlı hücreleri “konak hücre” olarak kullanırlar. Ayrıca çevrede çok uzun süre ve bulaşıcı olarak kalabilirler. Ancak yeni bir konak hücre bulamazlarsa er ya da geç öleceklerdir.

Virüsler de çoğalmak için konak hücrelere ihtiyaç duyar. Patojenler vücudumuza girer girmez – yani biz enfekte olur olmaz – virüsler çoğalmaya başlar. Virüs, konak hücreye kenetlenir ve ihtiyaç duyduğu yapı taşlarını üretmesini sağlar. Virüsün genetik materyali serbest bırakıldığında, konak hücre çok sayıda virüs partikülü üretmeye ve bunları yeni virüsler halinde birleştirmeye zorlanır.

Ardından konak hücre ölür ve hemen yeni bir konak hücre aramaya başlayan binlerce virüs salınır. Örneğin kırmızı ve beyaz kan hücreleri, aynı zamanda karaciğer hücreleri, kas hücreleri ve diğerleri de konak hücreler olarak hizmet edebilir. Hasta olduğumuz sürece, genellikle bir süre sonra patojenleri salgılarız.

Virüslere karşı ilaçlarla savaşmak kolay değildir. Örneğin antibiyotiklerin viral hastalıklar üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Sözde antiviral ilaçlar vardır, ancak bunlar yalnızca belirli virüs türlerine karşı yardımcı olur. Bununla birlikte, vücudumuzun savunması patojenle uğraştıktan sonra, çoğu durumda bu virüse karşı bağışıklık kazanır. Daha sonra aynı patojeni ikinci kez kapamayız.

Virüsler esnektir: örneğin grip virüsü (influenza) sürekli olarak yüzünü değiştirir ve böylece vücudun kendi savunmasını kolayca geçer. Bu nedenle grip aşısı yalnızca bir yıl korur, çünkü bir sonraki grip dalgasıyla hızlı değişen virüs yeniden değişmiş olabilir. Aşı, şu anda yolda olan veya beklenen grip virüslerinin özelliklerine göre yıllık olarak uyarlanır.

Hangi viral hastalıklar var?

Virüsler, soğuk algınlığı veya uçuk gibi zararsız hastalıklara neden olabilir. Bu ülkedeki gastrointestinal enfeksiyonların çoğuna da virüsler neden oluyor. HIV/AIDS veya karaciğer iltihabı (hepatit) gibi ciddi enfeksiyonlar da virüsler tarafından tetiklenir. Virüsler ayrıca su çiçeği, kızamık veya kızamıkçık gibi klasik çocukluk çağı hastalıklarına da neden olur.

Devam edecek….

Sevgilerimle Homeopat Rita KAYA

Gerçek bulgular – Tek ilaç – En düşük doz & Gerçek bulgular – Tek ilaç – En düşük doz & Gerçek bulgular – Tek ilaç – En düşük doz & Gerçek bulgular – Tek ilaç – En düşük doz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir